Teppanyaki är ett populärt sätt att tillreda framför allt kött men även grönsaker, fisk och skaldjur. Vanligtvis sitter gästerna vid ett stekbord där maten tillagas framför deras ögon. Den allra showigaste varianten, där kocken jonglerar med ingredienser, salt- och pepparkvarnar och flamberar kanske inte så mycket mer än själva alkoholen, har dock sitt ursprung i den amerikanska kedjan Benihana, grundad på 60-talet i Florida av den japanska wrestlaren Rocky Aoki. I Japan går det vanligtvis lite lugnare till men smakar inte sämre (snarare bättre) för det. Det går dock också att hitta restauranger i Japan som har importerat den amerikanska stilen.
I Japan finns det egentligen två typer av teppanyaki – dels den dyrare varianten med japansk biff som Kobebiff, beskriven ovan, men också den betydligt billigare och mer “hushållskostiga” okonomiyakin, ibland kallad “Japans svar på pizza” men kanske bättre beskriven som en slags omelettpannkaka blandad med kål och fläsk, m.m. Egentligen är de två helt olika typer av maträtter, men de tillagas båda på ett stekbord – som ju är vad “teppanyaki” just betyder på japanska.