©Tatsuo Yamashita | CC BY 2.0 Generic

YAKINIKU

Yakiniku är en japansk maträtt vars namn ordagrant betyder “grillat kött”, och används också i betydelsen “barbecue”. När man äter på en yakinikurestaurang sitter man vid ett bord med en kolgrill i mitten där man själv grillar det kött som kommer in. Ibland är köttet marinerat, i bland äter man det med en söt och kryddig soja- eller misobaserad sås, och ibland, till exempel om det är kotunga, med salt och en skvätt citronjuice.

Yakiniku i dess nuvarande form tros ha sitt ursprung i Osaka efter andra världskriget, där den tillagades av koreanska immigranter som använde det billigaste kött som att gick få tag i – inälvor. Inälvorna har inte helt försvunnit från ekvationen, men de kallas nu istället för horumonyaki (av ordet horumon – “saker man slänger”) och återfinns kanske som en billig sidorätt, medan det numer i huvudsak är välmarmorerat japanskt nötkött och fläsk som avnjuts på restaurangerna.