Sake (ibland lite missvisande utskrivet som “saké”) är en japansk fermenterad alkoholhaltig dryck, bryggd på vatten och ris som har mältats med mögelsvampen koji. Sake kallas oftast för “risvin” men produceras på ett sätt som har mer gemensamt med ölproduktion än vin, men katogeriseras ändå vanligtvis som vin på grund av den högre alkoholhalten. Sake är inte ett brännvin – se shochu.
Sake kan drickas antingen varm eller kall, och dricks ofta i små fyrkantiga trälådor (“masu”) eller små koppar utan öron (“ochoko”).
I modern japanska används ordet “sake” faktiskt inte särskilt ofta för att syfta på risvin – istället kallar man det “nihonshu”, ordagrant “japansk alkohol”. Om man går in på en japansk bar ska man inte räkna med att man gör sig förstådd om man ropar efter “saké” – eftersom ordet används betydligt oftare i betydelsen “alkoholhaltig dryck” i alltså allt från whisky till öl ingår. Lite som att fråga “har ni sprit?”, med andra ord.