Nintendo Co. är ett japanskt tv-spelsföretag baserat i Kyoto. Nintendo har skapat mängder av karaktärer som är älskade över hela världen – de allra flesta svenskar under 40 har växt upp lika mycket med Disney-filmer som med rörmokarbröderna Mario, prinsessan Peach och gorillan Donkey Kong.
Från Nintendo Entertainment System, släppt 1983 i Japan och 1986 i Sverige, till Wii, släppt 2006, har Nintendo skapat enorma kassakor och förnyat spelbranschen. Deras bäst sålda konsol har sålt fler än 150 miljoner exemplar världen över.
©Aldaron | CC BY-SA 2.0 Generic
Historia
Kortspelstillverkare
Vad som kanske kan förvåna är att ett företag som har varit så framgångsrikt inom en så pass “nymodig” industri som elektroniska leksaker grundades redan 1889 – som en kortspelstillverkare.
Kortspel var inte en inhemsk uppfinning utan fann sin väg in i landet på 1500-talet via portugiserna. Enligt legenden var det sjömän på missionären Francis Xaviers skepp som tog med sig den allra första kortleken. Kortspelet, känt som karuta på japanska efter det portugisiska ordet carta, blev extremt populärt bland hasardspelare men förbjöds 1633 i samband med att portugiserna slängdes ut från Japan och förbjöds att vistas inom landet.
Under Edoperioden var förvisso var spel om pengar redan förbjudet, men kortspel i sig var det inte – förutom den då vitt spridda portugisiska kortleken. Påhittiga själar kom så runt förbudet genom att hitta på en egen, ny variant, med motiv från kinesisk historia. Som till slut blev så populär att den också förbjöds. Dags för nästa nya upplaga… och så fortsatte det.
Det dröjde ända till 1886, efter att landet öppnats upp efter Perry-expeditionen och påbörjat västerniseras efter Meijirestaurationen som kortspel blev lagligt igen. I Kyoto höll hasardspelarana, bakuto, som var intimt förknippade med Japans organiserade kriminella till vid Kamogawafloden och det var ett stenkast härifrån som företaget Nintendo Koppai grundades av Fusajiro Yamauchi, tre år efter att kortspelet blivit lagligt. De specialiserade sig på hanafuda-kortlekar, den kortlek som var populärast på den tiden.
©Nintendo | All Rights Reserved
Expansion
När Fusajiro fick en stroke 1949 tog hans sonson, Hiroshi Yamauchi motvilligt över, på villkoret att han skulle vara den ende från familjen som jobbade på företaget. Trots att 22-årige Hiroshi hade vare sig erfarenhet av kortspel eller att leda företag gick hans farfar med på hans krav och avskedade ett gäng kusiner. Hiroshi visade sig dock så småningom, trots sin oerfarenhet, vara en banbrytare av Steve Jobs-typ – han var också, precis som Jobs, internt kritiserad för sin auktoritära stil.
Under Hiroshi Yamauchi blev Nintendo de första som på började producera västerländska kort, och från 60-talet och framåt började Nintendo att expandera i alla möjliga riktningar. De köpte upp ett taxi-bolag i Kyoto, drev s.k. “love hotels” och producerade snabbnudlar. Framförallt var det på leksaksfronten Nintendo såg framgångar, även om exempelvis plastblocken “N&B Blocks” faktiskt såg till att Nintendo blev stämda för plagiering av LEGO.
©William Warby | CC BY 2.0 Generic
Elektroniska leksaker
Från 70-talet och framåt började Nintendo att experimentera med elektroniska leksaker och tillverkade bland annat en “laser-lerduveskjutningsmaskin”. Från 1974 började de importera den amerikanska tv-spelskonsolen Magnavox Odyssey, och från 1977 började de att tillverka sin egen tv-spelshårdvara, Color TV Game (en maskin man fortfarande kan hitta i Akihabaras begagnade tv-spelsaffärer med lite tur). Det var dock först 1983 som de släppte sin Nintendo Entertainment System som skulle komma att sälja mer än 60 miljoner exemplar världen över.
Framgångarna fortsatte att skölja över företaget under 80-, 90- och 00-talet, och Yamauchi var bitvis Japans rikaste man. 2002 lämnade han ifrån sig VD-posten till Satoru Iwada. I september 2013 dog Hiroshi Yamauchi, 85 år gammal, i sviterna av en lunginflammation.
Sightseeing
Nintendo sponsrade tidigare ett litet poesimuseum som är delvis tillägnat traditionella japanska kortspel i Arashiyama, östra Kyoto – Shigureden.
Nintendos nuvarande huvudkontor ligger i Fushimi, i södra Kyoto. Mer centralt i staden, nära Kamogawa, finns den plats där Nintendo började sin bana. Den första byggnaden är numer en parkeringsplats, men en tillverkningslokal från 1933 finns kvar och används faktiskt fortfarande av Nintendo till just kortspelstillverkning. Tyvärr finns det dock inga utställningslokaler eller liknande utan man kan inte göra mycket mer än att njuta av byggnadernas fasader.
För den antikintresserade finns det mycket Nintendokuriosa att finna i Akihabara, Tokyos nördkvarter numero uno. Super Potato är en av de mest berömda butikerna som specialiserar sig i begagnade tv-spel och ligger blott ett stenkast från Akihabarastationen.