Alkoholkonsumtion i Japan

Japan är alkoholen precis som i Sverige ett viktigt socialt smörjmedel. Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) årsundersökning från 2014 dricker den genomsnittlige japanen 7,2 liter (mätt i ren alkohol), jämfört med t.ex. 9.2 liter i Sverige. I både Japan och Sverige dricker männen något mer än dubbelt så mycket som kvinnorna.[1] Den populäraste drycken är öl (och billiga ölliknande drycker) följt av shochu (20-30%-igt brännvin) och först efter det sake (risvin). Japansk whisky är välkänd men dricks inte i så stora mängder.

Även om det drygt 30% av alla japaner helt avstår från alkohol så kan ännu fler – uppemot 50% – överhuvudtaget inte dricka alkoholhaltiga drycker utan att snabbt bli röda i ansiktet och bli illamående eller extremt sömniga. Detta beror inte på att de saknar gener för att bryta ned alkohol – tvärtemot är problemet att de har en specifik gen som är mycket effektiv på att bryta ner alkoholen, vilket skapar ett överskott på ämnet acetaldehyd, som orsakar illamåendet.[2]

Det finns inget alkoholmonopol i Japan. Inköpsåldern för alkohol i Japan är 20 år, oavsett om du är på restaurang eller i livsmedelsbutik – men i princip är det inte svårt för minderåriga att få tag på alkohol, om de vill. Säger man i butiken att man köper till pappa så ifrågasätts det oftast inte, och sen finns det dessutom också ölautomater här och var! Ett bra exempel på hur slapp kontrollen kan vara finns på Kyoto Tower Hotel i Kyoto där utomsocknes skolklasser på utflykt ofta hamnar. Ölautomaten på 5:e våningen förses då med en handskriven lapp där det står “är du minderårig, köp ej”.

Fotnoter

1. World Health Organization, ’Global Alcohol Report 2014’, 2014
2. Edenberg, Howard, J., ’The Genetics of Alcohol Metabolism’, 2007